Iers soda brood

Iers soda brood

Smulweb imageSmulweb

Dit Iers soda brood is zacht en smaakvol. De bloem hoeft niet gezeefd te worden. Voeg onder andere ei, boter en karnemelk toe totdat het een kleverige massa is. Maak een kruis in het midden en bak de bal gedurende 40 minuten in de oven op 190°C. Geschikt als toevoeging aan de lunch of bij soep.

45 min bereiden

ontbijt

4 personen

voedingswaarde onbekend

(4)

Bereidingswijze

Zet in 11 stappen deze heerlijke Iers soda brood op tafel.

  1. De bloem hoeft niet gezeefd te worden. Weeg ingrediënten af. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Verwarm de oven voor op 190°C - hete luchtoven 170°C.
  2. Doe bloem, suiker, zout, bakpoeder en baksoda in een kom en roer even goed door elkaar met een spatel.
  3. Voeg dan het ei, boter en karnemelk (eerst bijvoorbeeld 240 ml) toe. Mix kort maar zo tot het een kleverige massa wordt en de bloem is opgenomen, zo niet voeg dan nog wat karnemelk toe.
  4. Bestuif het werkblad met bloem. Haal de massa uit de kom. Doop je handen in de bloem want het deeg kleeft aan alle kanten aan je handen. Vorm er een bal van, lukt het niet voeg wat bloem toe.
  5. Neem en mes en maak een kruis in het midden (zo kan het brood openbarsten, dat hoort en bovendien is het dan ook makkelijk te breken).
  6. Leg op de bakplaat en schuif in het midden van de oven voor 40 minuten.
  7. Haal uit de oven na 40 minuten, prik met een houten prikker in het midden, als die schoon blijft is het brood gaar. Je kan ook het brood even omkeren en op de bodem kloppen, als het hol klinkt is het goed.
  8. Het deeg hoeft niet te rijzen. Het mag niet te lang bewerkt worden of met je handen gemengd worden, met een mixer, keukenmachine of mixer met deeghaken kan wel. Het moet een vrij zacht en vochtig deeg zijn. Je kunt het met de hand kneden maar dat duurt uiteraard iets langer.
  9. Het hangt van de bloem af hoeveel karnemelk je nodig hebt dus neem eerst minder dan de aangegeven hoeveelheid en als het niet voldoende is giet je er nog een scheutje of twee bij. Net zolang tot het een samenhangend zacht deeg is.
  10. Laat dit deeg niet staan, ga zodra het klaar is gelijk tot een bol vormen. Als je het te lang kneedt wordt het brood taai.
  11. De karnemelk in dit recept activeert de rijsmiddelen die in dit brood zitten. Heb je geen karnemelk in huis voeg dan ½ tl bakpoeder toe aan gewone melk (informatie van internet, en niet uitgeprobeerd omdat ik altijd karnemelk gebruik).
eet smakelijk

Meer zoals dit

Brood