Duivekater

Duivekater

Smulweb imageSmulweb

Een oer-Hollands feestbrood dat vroeger ook bij begrafenissen werd geserveerd. Dit zoete brood van bloem, suiker, kaneel en citroenrasp heeft een mooie ruitvormige insnijding en smaakt heerlijk met boter. Een warme traktatie voor het hele gezin.

60 min bereiden

ontbijt

10 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 8 stappen deze heerlijke Duivekater op tafel.

  1. Maak van 300 gram bloem, gist en lauwe melk een deeg. Laat dit 30 minuten rijzen.
  2. Meng de rest van de bloem, suiker, zout, citroenrasp, kaneelpoeder en de gesmolten (wat afgekoelde) boter erdoor en kneed tot er blazen ontstaan en het een soepel deeg is wat loslaat van de handen.
  3. Laat het deeg nog 60 minuten rijzen.
  4. Verwarm de oven voor op 200-225 graden (hete lucht 200 graden).
  5. Vorm de deegbal tot een vrij smal uitlopend brood en leg dit op een beboterd bakblik.
  6. Knip de uiteinden in 3 punten uiteen en krul deze zijwaarts om.
  7. Bestrijk het brood met losgeklopt ei en snijd er met een scherp mes figuren in.
  8. Bak het brood in 30 minuten gaar en goudbruin in de hete oven.
eet smakelijk