Noord-hollandse aardappel-witlofschotel

Noord-hollandse aardappel-witlofschotel

Smulweb imageSmulweb

Een Noord-Hollandse ovenschotel met aardappelen, witlof, gekruid met zout, peper en nootmuskaat. Bedekt met katenspek en plakjes beenham, gegarneerd met geraspte kaas en overgoten met zelfgemaakte kaassaus. Geniet van deze romige en smaakvolle schotel.

45 min bereiden

ontbijt

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 12 stappen deze heerlijke Noord-hollandse aardappel-witlofschotel op tafel.

  1. Kook de aardappels gaar.
  2. Voeg nu de melk toe en stamp de aardappels fijn.
  3. Doe vervolgens de boter erbij en breng het geheel op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  4. Verdeel de puree gelijkmatig in een ovenschaal en dek die af met katenspek.
  5. Maak de kaassaus door de melk te verwarmen en beetje bij beetje de bloem toe te voegen.
  6. Voeg de kaas toe als de saus bubbels gaat vertonen en roer alles goed door.
  7. Wacht tot de kaas helemaal gesmolten is en breng dan op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Bewaar nog wat geraspte kaas voor de garnering.
  8. Was de lof en halveer deze in de lengte, snijd de harde kern eruit.
  9. Verdeel de lofhelften over het katenspek en de aardappelpuree.
  10. Leg daaroverheen de plakken beenham en schenk er de kaassaus overheen.
  11. Sprenkel daarna de overgebleven geraspte kaas erover en zet de ovenschotel 20 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven op 190 graden.
  12. Gebruik geen zout omdat het katenspek en de oude boeren kaas al genoeg zoutkristallen bevatten.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Vlees Ovenschotel