Duivekater

Duivekater

Smulweb imageSmulweb

Een heerlijk traditioneel kerstbrood uit Amsterdam, de Duivekater. Een luchtig brioche-achtig brood met citroenrasp en suiker en met enkele inkepingen. Het brood heeft de vorm van een langgerekt ovaal en is een heerlijk alternatief voor kerststol!

60 min bereiden

ontbijt

12 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 5 stappen deze heerlijke Duivekater op tafel.

  1. Doe 330 gram bloem in de kom, maak hiervan een bergje en vorm een kuiltje boven in. Doe hierin de verbrokkelde verse gist. Giet er 3 dl volle melk bij. Vorm dit tot een samenhangend deeg en laat dit onder een lichtvochtige theedoek een half uur rijzen. Je kunt het deeg in de oven laten rijzen op 50 graden.
  2. Neem het deeg na de rijstijd uit de oven en voeg 470 gram bloem, 150 gram suiker, 75 gram gesmolten en afgekoelde boter, citroenrasp en een beetje zout toe. Kneed dit alles tot een stevig samenhangend deeg. Je kunt deeg met de hand kneden, maar ook in de keukenmachine. Laat het deeg na het kneden nog eens 15 minuten rijzen.
  3. Vet de bakplaat van je oven in of gebruik een bakpapier. Vorm het brood tot een punt en zorg dat het gelijkmatig qua dikte gevormd is. Als het brood niet gelijkmatig is, kan het niet helemaal gaar worden. Knip nu 1 keer in met een schaar, ongeveer 10 cm. De losse stukken rol je naar buiten en druk de punten tegen het deeg aan. Snijd vervolgens figuren in het brood met een mes. Je kunt ovale ringen maken of iets anders. Bestrijk het deeg met losgeklopt eiwit en laat het deeg op de bakplaat nog een kwartier rijzen.
  4. Verwarm intussen de oven voor op 225 graden. Zet het brood in de oven en breng de temperatuur terug naar 200 graden. Bak het brood in ongeveer een half uur af.
  5. Eet smakelijk!
eet smakelijk