1. Eenvoudige zoetzure dressing
Deze zoetzure dressing is onder andere lekker bij gewone kropsla met bijvoorbeeld kerstomaatjes en plakjes hardgekookt ei.
- 1 eetlepel witte azijn (de gewone)
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 1 eetlepel heel fijn gesneden ui of sjalotje
- Mespunt peper
- 1 theelepel mosterd
- ½ eetlepel honing of suiker (of meer naar smaak)
- 1 eetlepel mayonaise
2. Italiaanse dressing
Met de grote hoeveelheid aanwezige smaakmakers is deze dressing een aanrader bij rucola met kappertjes, gedroogde tomaten, mozzarella, lente-uitjes en olijven.
- 1 eetlepel balsamico-azijn
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels mosterd
- Versgemalen peper
- ± ½ eetlepel honing (of meer naar smaak)
- 2 theelepels oregano of Italiaanse kruiden
- 2 lente-uitjes in smalle ringetjes
5. Basilicumdressing met pijnboompitten
Lekker door rucola of gemengde sla. Wat je zoal kunt toevoegen: aardbeien, blokjes feta, kerstomaatjes, stukjes gedroogde tomaten of reepjes paprika.
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 flinke eetlepel verse basilicum, fijngehakt
- 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten
- Versgemalen peper
6. Mosterddressing
Lekker met romaine sla, gecombineerd met gebakken spekreepjes, gefruite uisnippers, blokjes jonge kaas, plakjes rijpe peer, gebakken champignons en reepjes rauwe ham.
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel Dijon mosterd
- Versgemalen zwarte peper
- 2 gesnipperde lente-uitjes
7. Dressing van limoensap en koriander
Een frisse dressing die lekker is door een stevige slasoort met blokjes gebakken of gerookte kipfilet, gebakken grote garnalen, reepjes mango en plakjes banaan.
- 1 eetlepel limoensap
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel fijngehakte koriander
8. Yoghurtdressing
Makkelijk, fris en romig: deze yoghurtdressing is heerlijk over een komkommersalade, maar ook door stevige sla met komkommerblokjes en reepjes paprika.
- 100 ml yoghurt
- 1,5 eetlepels witte wijnazijn
- 1 eetlepel verse munt, fijngehakt
- 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt
- Versgemalen zwarte peper
9. Blauwe-kaasdressing
Heerlijk over een stevige slasoort met plakjes rijpe peer, gebakken champignons, reepjes gebakken of gerookte kipfilet en gebakken spekreepjes.
- 50 gram blauwe kaas, verkruimeld (bijv. Roquefort)
- 1 teentje knoflook, geperst
- 100 ml zure room
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt
- Versgemalen zwarte peper
10. Honing-mosterddressing
Deze klassieker is geliefd bij velen. Hij past bij alle soorten sla en vrijwel alle ingrediënten. Denk aan reepjes gekookte ham, kaasblokjes, spekreepjes, partjes ei en radijsjes.
- 1 eetlepel citroensap of witte wijnazijn
- 4 eetlepels olijfolie
- Peper
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel vloeibare honing
11. Pestodressing
Oh zo makkelijk, maar oh zo lekker. Perfect bij je tomatensalade met lente-uitjes, basilicum, mozzarella en pijnboompitten. Of voor bij je pastasalade.
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 1/2 eetlepel pesto
- 3 eetlepels olijfolie
- Peper
- 1/2 eetlepel vloeibare honing
12. Oosterse dressing
Smaakt lekker over een salade met witte kool. Ook goed over eikenbladsla met mango, plakjes perzik en plakjes banaan.
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel Japanse sojasaus
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 2 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel sesamolie
- Peper
- Paar druppels tabasco
13. Nog een oosterse dressing
Lekker over bijvoorbeeld romaine of frisée sla met banaan, sinaasappel of mandarijn, perziken, ei, hamreepjes, garnalen en 1 eetlepel geroosterde gemalen kokos.
- 1 eetlepel citroensap
- ½ rode peper (schoongemaakt, in hele kleine stukjes gesneden)
- 1 flinke eetlepel zoete gembersaus
- 1 flinke eetlepel mangochutney
- 2 theelepels sesamolie
- 2 lente-uitjes (in ringetjes)
14. Lauwwarme spekdressing
Dit is de enige dressing in de lijst waarbij je niet simpelweg de ingrediënten kunt mengen. Je gaat als volgt te werk. Bak het spek zachtjes tot knapperig en bak de ui mee tot glazig. Afblussen met azijn. Op smaak maken met peper, zout en honing of wat suiker. Lekker over veldsla met partjes tomaat.
- 3 eetlepels olijfolie
- 50 gram magere spekreepjes
- 1 kleine ui of sjalotje
- 1 1/2 eetlepel witte azijn
- Peper
- 1 eetlepel honing of wat suiker
15. Portdressing
Port en kaas: een gouden duo. Daarom smaakt deze dressing ook het beste over gemengde sla met bijvoorbeeld blokjes stilton, blokjes gorgonzola en geroosterde walnoten.
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 2 eetlepels rode port
- 1/2 theelepel mosterd
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels walnootolie
Meer salades & dressings
Op zoek naar meer inspiratie voor salades? Bekijk de volgende recepten eens.