Uitgelicht recept

Tip van Jumbo Russisch paasbrood

Russisch paasbrood

smulweb badge smulweb

Dit Russisch paasbrood met gewelde rozijnen, citroen en sinaasappelrasp en een topping van poedersuiker is een heerlijk dessert voor tijdens de paasdagen. Bak in de oven op 220 graden en laat het brood op een rooster afkoelen. Maak je brood af door het te versieren naar wens, eet smakelijk!

60 min bereiden ontbijt 10 personen

(0)

Ingrediënten

  • 300 g Tarwebloem
  • 5 g Gist
  • 150 ml Halfvolle melk
  • 40 g suiker
  • 50 g roombotercake
  • 1 Eidooier
  • 60 g Rozijnen
  • 40 g Amandelschaafsel
  • 1 Sinaasappel
  • 1 Citroen
  • 1 tl Van Gilse Poedersuiker
  • 15 g Bigarreaux
  • 1 snufje Zout

Bereidingswijze

Zet in 8 stappen deze heerlijke Russisch paasbrood op tafel.

  1. Vet 1 springvorm of tulband in en bekleed in elk geval de bodem van de springvorm met bakpapier.
  2. Neem de helft van de bloem, doe deze in een kom met de gist. Verwarm de melk tot 22 graden en voeg toe en meng tot een glad beslag. Dek hierna af met een vochtige theedoek of een plastic zak en laat 20 minuten rusten op een warme plek. Het beslag/deeg gaat licht schuimen.
  3. Neem een andere kom en doe hierin de andere helft van de bloem, het zout, suiker, boter, eidooier, citroen en sinaasappelrasp en neem twee eetlepels van citroensap en voeg toe. Meng tot een deeg. Wanneer het voordeeg klaar is voeg je dit aan het geheel toe en kneed het nog tien minuten goed door.
  4. Voeg amandelschaafsel toe en meng nog even kort door.
  5. Bestuif je werkvlak met bloem en vouw je deeg uit tot een rechthoek. Droog je gewelde rozijnen en bestuif ze met bloem. Dit voorkomt zakken van de vruchten. Kneed ze hierna door het deeg. Zorg dat je zoveel mogelijk rozijnen in het deeg hebt zitten. Neem je springvorm of tulband en doe het deeg hierin. Vul op tot aan de randen van je vorm. Neem een plastic zak of plastic folie en laat het deeg anderhalf uur rijzen op een warme plek. In de oven op 40 graden gaat ook echt prima.
  6. Verwarm na de rijs je oven voor op 220 graden. Bak je brood in tien minuten af op 220 graden, verlaag indien nodig de temperatuur naar 180 graden. Dit is afhankelijk van je oven. Bij mij ging het op 220 goed.
  7. Laat na het bakken je brood op een rooster afkoelen en meng intussen 1 eetlepel citroensap met voldoende poedersuiker tot een glazuur. Hierdoor krijg je weer een friszurige smaak, wat heel lekker is in combinatie met je zoetige brood.
  8. Maak je brood af door het te versieren naar wens. Succes en eet smakelijk!