Stamppot peen en ui hutspot

Stamppot peen en ui hutspot

Smulweb imageSmulweb

Stamppot peen en ui hutspot. Kook de aardappelen en eieren in 20 minuten gaar, samen met zout. Voeg de stukjes winterpeen, ui, jeneverbessen en peperkorrels in een andere pan met water toe en laat in 20 minuten gaar worden. Voeg in drie delen de peen en uien toe, en prak ze door de aardappelen. Voeg vervolgens ei, vetspek , margarine toe en breng op smaak met peper, zout en Aromat.

45 min bereiden

hoofdgerecht

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 9 stappen deze heerlijke Stamppot peen en ui hutspot op tafel.

  1. Schil de aardappelen, spoel ze af, snijd ze in stukken en doe ze in een grote kookpan. Leg de eieren er bovenop. Vul de pan met water zodat de aardappelen en eieren net onder staan. Doe er een ruime hoeveelheid zout bij. Kook ze op middelhoogvuur in ongeveer 20 minuten gaar.
  2. Pel de uien, snijd ze door midden en vervolgens weer in middelgrote stukken. Snijd de winterpenen in de lengte doormidden en vervolgens weer in stukjes van ca. 5mm breed. Doe de stukjes ui en winterpeen in een andere pan en vul deze met water zodat ze net onder staan. Voeg wat zout toe en voeg de jeneverbessen en peperkorrels toe. Laat op zacht vuur ook in ongeveer 20 minuten gaar worden.
  3. Verwijder het zwoerd en snijd het stukje vetspek in kleine blokjes. Bak de blokjes op een middelhoog vuur zo ver mogelijk uit en zet daarna op laag vuur.
  4. Haal eerst de eieren eruit en giet vervolgens de aardappelen af. Maak ze kleiner door met een zig-zaggende beweging halen door de pan te maken. Doe daarna het deksel op de pan en laat nog 5 minuten opstomen. Vis de jeneverbessen er tussenuit en giet vervolgens de stukjes ui en winterpeen goed af. Laat ook 5 minuten staan zonder deksel en giet halverwege opnieuw af.
  5. Prak met een stamper eerst de aardappelen zo fijn mogelijk. Breng op smaak met peper, zout en Aromat. Voeg daarna in drie delen de peen en uien toe en prak ze fijn door de aardappelen. Let goed op dat er geen overtollig uitlekvocht bij komt.
  6. Pel de eieren en haal de dooiers eruit. Verbrokkel deze boven de stamppot, giet het vloeibare vetspek zonder de uitgebakken blokjes erbij en roer dit er goed doorheen. Voeg eventueel de blokjes of het ei-eiwit toe.
  7. Verwarm nog een kwartier op middelhoog vuur om vocht te laten verdampen en de stamppot iets in te dikken. Roer hierbij regelmatig met een pollepel door.
  8. Maak naar behoefte de stamppot iets smeuïger door wat margarine of halvarine bij te voegen. Doe dit niet met meer vetspek, dat maakt de stamppot te vettig. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
  9. Eet smakelijk!
eet smakelijk

Meer zoals dit

Stamppot Groente Ui