Gevulde kalkoen

Gevulde kalkoen

Smulweb imageSmulweb

De ultieme feestdagen klassieker: gevulde kalkoen. Boordevol smaakvolle ingrediënten zoals cranberries, pruimen en tijm. De kalkoenvulling kan in de oven óf op de bbq en natuurlijk samen met de heerlijke zelfgemaakte kipvleesjus. Maak de kerst onvergetelijk met dit recept!

60 min bereiden

hoofdgerecht

10 personen

voedingswaarde onbekend

(2)

  • 75 g Gedroogde cranberry's

Bereidingswijze

Zet in 7 stappen deze heerlijke Gevulde kalkoen op tafel.

  1. Fruit de uien in de boter en laat afkoelen. Doe in een kom het vlees, het broodkruim, het rasp, de tijm, sap, cranberries, pruimen en de ui. Voeg het eitje toe en kneed het geheel.
  2. Verhit de oven op 190 C. Was de kalkoen van binnen en buiten en dep de kalkoen droog met keukenpapier.
  3. Gebruik de helft van de vulling en doe deze in de borst van de kalkoen. Knoop de poten vast met touw (niet te strak anders ontploft de kalkoen) en zet de nek vast met een sateprikker. Weeg de kalkoen en bereken de braadtijd.
  4. Smeer de braadslee in met boter en doe de uistukjes erin, leg de kalkoen er bovenop. Plet de peperkorrels en doe deze samen met de rasp over de kalkoen en druk het aan. Sprenkel het sap van de citroen erover en dek de kalkoen voorzichtig af met aluminiumfolie. Bak in de tijd die ervoor staat.
  5. Maak van de rest van de vulling 20 balletjes en wikkel om ieder balletje een plakje bacon. Zet deze koud tot gebruik. Controleer elke uur de kalkoen en bedruip hem met wat boter.
  6. 1 uur voor de eindtijd verwijder je de folie, bedruip je de kalkoen met boter en leg je de balletjes rondom de kalkoen. Prik in het dikste gedeelte om te controleren of de kalkoen gaar is. Als er helder vet uit loopt, is de kalkoen gaar. Anders nog even 15 min braden.
  7. Als de kalkoen gaar is, doe je hem op een mooie schaal met de balletjes eromheen. Bewaar het vet om een mooie jus te maken met een beetje rode wijn. Let op: rose vocht betekent niet gaar, dus nog 15 min braden als dat nodig is.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Gevogelte Kalkoen Gevulde kalkoen